Ben ik smartphone verslaafd?

geplaatst door / 30 maart 2017 / Gepubliceerd Blog
Ben ik smartphone verslaafd?

Wist je dat er een benaming bestaat voor een telefoonverslaving? De kans is groot van niet. Als jou een beangstigend gevoel bekruipt bij het feit dat je niet continu bereikbaar kan zijn, dan lijdt je aan nomofobie. Smartphoneverslaafden zullen zich hierin herkennen. Maar hoe constateer je nu of je verslaafd bent, en wat kan je er tegen doen? Lees er meer over in deze blogpost.

De verslaving constateren

Vaak wordt er gezegd: op het moment dat je ergens aan verslaafd bent, zal je dat zelf niet beseffen of toegeven. Dat is al het eerste kenmerk. Maar ook paniekaanvallen als jouw telefoon niet in de buurt is lijken op een verschijnsel van verslaving. Smartphoneverslaafden staan er daarnaast om bekend dat ze met hun telefoon opstaan en weer gaan slapen. Ook tijdens een avondje uit of een simpele maaltijd is de telefoon altijd in gebruik. Kortom: betrap jij jezelf erop je smartphone vaker in je hand te hebben dan in je broekzak, en krijg je daar wel eens opmerkingen over van vrienden, dan ben je toch echt verslaafd aan je smartphone!

Tips om van je verslaving af te komen

Natuurlijk klinkt het altijd makkelijker dan het is, maar deze tips zijn wellicht het proberen waard. In ieder geval om weer wat meer offline te genieten van het leven!

- Zet je smartphone op ‘niet storen’
Op sommige momenten als je hem écht niet nodig hebt of tijdens quality time met vrienden zet je je telefoon eens op de niet storen-stand. Dan blijf je wel gewoon je berichtjes ontvangen, maar gaat hij niet trillen of geluid maken.
- Probeer hem eens te laten gaan
Dat berichtje dat je binnen krijgt, moet daar echt direct op geantwoord worden? En is die mail echt zo belangrijk dat je hem nu moet openen? Probeer je hierin eens te bedwingen door prioriteiten te stellen.
- Verban je telefoon uit de slaapkamer
Zo voorkom je dat hij de eerste is waar je ’s ochtends op kijkt en de laatste voordat je gaat slapen. Naast dat je onnodig te lang in bed blijft liggen door al je appjes te checken, heeft elektronicagebruik vlak voordat je gaat slapen impact op je nachtrust.

Je bent echt niet de enige die lichtelijk verslaafd is aan het gebruiken van je smartphone, hoor! Dat ding is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Om hem extra goed te beschermen sluit je een telefoonverzekering af. Op onze website vind je verschillende aanbieders voor verschillende telefoons.

TOP