Betaal jij al contactloos met je smartphone?

geplaatst door / 17 augustus 2017 / Gepubliceerd Blog
Betaal jij al contactloos met je smartphone?

Sinds 2015 kunnen alle Nederlanders die in bezit zijn van een Android telefoon, contactloos betalen. Dit fenomeen is nog wel redelijk onbekend, en de verwachting is dat men de komende jaren er langzaamaan steeds meer gebruik van gaat maken.

Wat houdt contactloos betalen in?

Contactloos betalen is hetzelfde als het begrip mobiel betalen. Hiermee wordt bedoeld dat je zonder contact geld of met een pincode betaalt. Je betaalt alleen met een betaalpas of je Android telefoon. Tot een bedrag van 25 euro kan je op deze manier betalen in supermarkten, maar ook in parkeergarages of in bedrijfskantines.

Voordelen contactloos betalen

Het grootste voordeel van mobiel betalen is dat je geen portemonnee meer hoeft mee te nemen als je naar buiten gaat. De meeste mensen hebben wel hun smartphone bij zich, waardoor je nooit meer terug naar huis hoeft te gaan als je je portemonnee bent vergeten. Contactloos betalen is verder erg handig en snel. Je hebt geen pincode meer nodig om af te rekenen. Je pakt je telefoon en houdt deze bij het pinapparaat en je hebt betaald!

Nadelen

Niet alle smartphones zijn geschikt voor contactloos betalen. Als eerste voorwaarde geldt dat je alleen contactloos kan betalen als je een Android smartphone hebt, die op Android 5.0 Lollipop of hoger draait. Maar dan zijn we er nog niet, de Rabobank heeft een lijst opgesteld van geschikte smartphones. Dit zijn bijna alle Samsung modellen en enkele modellen van Sony, LG en HTC. Maar bijvoorbeeld OnePlus of Huawei staan niet op deze lijst. ABN en ING kennen deze beperking niet qua toestel model. Verder bieden niet alle banken deze functie vooralsnog aan. Als je bankiert bij de Rabobank, ABN Amro of ING kan je contactloos betalen, bij alle anderen banken (nog) niet. Hierdoor word je als gebruiker dus verder beperkt. Tot slot moet je van jouw bank dan nog wel de app downloaden om te kunnen betalen.

Is contactloos betalen wel veilig?

Ja, het is veilig om met je smartphone te betalen. Het werkt met NFC-technologie (NFC is een chip die in je telefoon zit) die alleen op een afstand van maximaal 10 centimeter werkt. Verder kan je alleen tot 25 euro contactloos pinnen, om alle bedragen daarboven te betalen moet je een pincode intoetsen. De eventuele financiƫle schade is dus minimaal. Sterker nog, de banken vergoeden alle schade na diefstal of verlies van je telefoon of bankpas. En daarmee contactloos is betaald.

Maak jij al gebruik van contactloos betalen met je mobiele telefoon? Dan moet je er niet aan denken dat je jouw telefoon laat vallen als je hem net bij het pinapparaat houdt. Als je een smartphone verzekering hebt afgesloten, wordt deze schade gelukkig vergoed. Nog geen telefoon verzekering afgesloten? Kijk snel verder voor bijvoorbeeld jouw Samsung of Sony telefoon.

TOP