Brandgevaar opladen smartphone

geplaatst door / 16 november 2018 / Gepubliceerd Blog
Brandgevaar opladen smartphone

Afgelopen week was het groot in het nieuws, de brandweer waarschuwt om niet meer ‘s nachts je telefoon op te laden. Waarom niet meer? Vanwege het brandgevaar. Doordat de afgelopen jaren steeds meer elektrische apparaten ons huishouden zijn binnengedrongen, wordt er steeds meer elektriciteit gebruikt. Dat is op zich niet erg, maar veel apparaten worden ’s nachts opgeladen. Omdat niemand ze dan gebruikt. Maar wel met alle gevaren van dien.

Veilig opladen

Waarom is het opladen eigenlijk gevaarlijk? Wanneer je een stekker in het stopcontact doet, ga je ervan uit dat er niks mis kan gaan. Maar het apparaat dat je opwarmt kan warm worden, waardoor oververhitting kan ontstaan. Ik zeg erbij kan, want het gebeurt gelukkig haast nooit. Maar omdat het risico op oververhitting aanwezig is, kan er kortsluiting ontstaan, en daardoor brandgevaar. Wanneer je lekker ligt te slapen en je tablet of smartphone ligt op te laden en vlam vat, ben je misschien er te laat bij. Vandaar de tip om niet meer ’s nachts op te laden. Maar dit veilig overdag te doen. Zorg er dan wel voor dat je thuis bent, zodat je het opladen in de gaten kan houden.

Kwalitatieve stekker

Een andere oorzaak van brandgevaar is dat er technische gebreken zijn aan de oplader. Tegenwoordig kan je via internet goedkope opladers kopen, maar die niet getest zijn op veiligheid. En deze opladers geven helaas een groter risico op brandgevaar. Laat verder ook niet je oplader te lang in het stopcontact zitten als het apparaat is opgeladen. Hier loop je namelijk weer kans op oververhitting.

Niet-brandbare plek

Tot slot nog een tip om je elektronische apparaat op een niet-brandbare plek op te laden. Denk hierbij aan een kast of op het aanrecht. En niet ergens op de vloer op een vloerkleedje, of op de vensterbank achter het gordijn. Deze kunnen snel vlamvatten als je telefoon begint te branden. Je moet niet willen denken aan de gevolgen.

Wees dus altijd alert wanneer je jouw telefoon oplaadt. We snappen ook wel dat niet iedereen nu massaal overdag de telefoon gaat opladen. Maar hopelijk zijn we ons er wel van bewust dat er risico’s bij komen kijken.

Verzeker je smartphone

Andere risico’s van het hebben van een smartphone is dat je hem per ongeluk laat vallen. Als je pech hebt valt hij op een harde ondergrond, in het toilet, noem maar op. Gelukkig kan je jouw telefoon voor deze pech verzekeren met een smartphone verzekering. Bijvoorbeeld een telefoonverzekering voor jouw Samsung of iPhone toestel. En denk er dus om, overdag veilig opladen op een niet-brandbare plek!

TOP