Tips: fotograferen en filmen met je smartphone

geplaatst door / 13 april 2017 / Gepubliceerd Blog
Tips: fotograferen en filmen met je smartphone

We gebruiken onze smartphones tegenwoordig overal voor. Van routebeschrijving tot kompas en van mp3-speler tot fotocamera. Het is handig dat de meeste telefoons zo veel functies hebben, maar hoe benut je die dan optimaal? Deze blogpost geeft je tips om de mooiste foto’s en video’s met je smartphone te maken.

Film/fotografeer altijd horizontaal

De basis van een goede foto of video. Hiermee voorkom je twee verticale zwarte balken aan de rand van de video en daarnaast ziet het er gewoon veel mooier uit. Nog een handig puntje: horizontaal past er meer in beeld.

Zorg voor goede belichting

De belichting maakt of kraakt je opname. Te veel of juist te weinig belichting kan ervoor zorgen dat er weinig op de foto te zien is. Maak gebruik van heldere ruimtes als je binnen staat. Probeer altijd met je rug naar het licht toe te staan om de perfecte belichting op het object of de persoon die op beeld komt te verkrijgen.

Gebruik altijd twee handen

Dit klinkt heel logisch, maar het kan echt het verschil maken. Stabilisatie is een belangrijk onderdeel van een goede foto of video. Allereerst omdat je hem gemakkelijker recht kan houden en daarnaast omdat je dan minder ongecontroleerde bewegingen maakt waardoor het resultaat onscherp kan worden. En als je jouw telefoon met twee handen vast houdt is de kans kleiner dat je hem in enthousiasme op de grond laat kletteren. Scheelt je weer schade ;-)

Zoom niet (te veel) in

Zoomen tijdens het maken van een foto of video is vaak heel aantrekkelijk omdat je net iets te ver weg staat. Toch is het niet aan te raden als je een kwalitatief goede foto of video wilt maken. De meeste smartphones zoomen digitaal in plaats van optisch. Hierdoor gaat de beeldkwaliteit erg snel achteruit.

Zorg dat het juiste scherp is

Je zal denken ‘dat doet de telefoon toch automatisch?’. Ja, in de meeste gevallen wel. Toch is het aan te raden om altijd even scherp te stellen voordat je op de knop drukt. Vooral als het ‘hoofdobject’ zich niet in het midden van het scherm bevindt is het handig om handmatig nog een keer scherp te stellen. Het zou zonde zijn als een mooi plaatje verpest wordt doordat hij onscherp is.

Telefoon toch laten vallen tijdens het fotograferen? Misschien wordt het dan eens tijd om aan een smartphoneverzekering te gaan denken. Op onze website vind je informatie voor een telefoon verzekering voor o.a. Samsung, Sony, Huawei en iPhone.

TOP