Vanaf 2019 niet meer appen op de fiets

geplaatst door / 7 december 2018 / Gepubliceerd Blog
Vanaf 2019 niet meer appen op de fiets

Vandaag heeft de Minister van Infrastructuur aangekondigd dat ze een wetsvoorstel wilt indienen op een verbod voor appen op de fiets. Dat verbod zou dan per 2019 of 2020 moeten ingaan. Oorzaak van dit verbod is dat het aantal verkeersslachtoffers blijft stijgen.

Afleiding

Dit betekent dus ook dat je naast niet appen, ook niet meer mag bellen of een nieuw liedje kan opzetten op de fiets. Klinkt misschien gek, maar tien jaar geleden deden we dit ook niet. Nou ja, muziek luisteren wel, met een walkman of discman ;-) Maar de smartphones van nu geven gewoon te veel afleiding in het verkeer. Je krijgt constant nieuwe meldingen binnen van facebookberichten, whatsappjes, aanbiedingen, noem maar op. Het is gewoonweg te gevaarlijk om je hierdoor te laten afleiden. 1 op de 5 jongeren is betrokken bij een verkeersongeval waarbij een telefoon in het spel is.

Veilig op de fiets

Om alvast voor te sorteren op het telefoonverbod op de fiets, kan je alvast deze maatregelen treffen:

  • Wanneer je toch muziek wilt luisteren op je fiets, gebruik dan een headset of oordoppen. Het makkelijkste is dan om voor een draadloze versie te kiezen, want dan kan je niet in de knoop raken. Maar het is verstandiger om helemaal geen muziek te luisteren, om zo het geluid van de rest van de verkeersdeelnemers te horen.
  • Gebruik voor het bellen dezelfde headset!
  • Er zijn smartphonehouders beschikbaar voor de fiets, waar je jouw telefoon handig in kan klikken. Je hebt dan beide handen over voor het besturen van de fiets, terwijl je toch op het scherm kan kijken. Let je nog wel op de weg?

Het is aan jou de keus om nu alvast te wennen aan fietsen zonder telefoon. Het is ook handig om – wanneer je dat nog niet hebt gedaan – na te denken over het afsluiten van een smartphone verzekering. Als je jouw telefoon laat vallen tijdens het fietsen en hij schade heeft, dan vergoedt de telefoonverzekering deze valschade. Hiermee bescherm je dus je Samsung, iPhone of Huawei smartphone.

TOP