Virus op je mobiele telefoon

geplaatst door / 15 juni 2017 / Gepubliceerd Blog
Virus op je mobiele telefoon

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil. Maar ook op je smartphone kan je virussen binnenhalen. Niet handig, want je regelt veel privézaken vanaf je mobiele telefoon. Denk bijvoorbeeld aan internetbankieren, of het invoeren van privacygegevens bij overheidsinstanties. Wees daarom bewust van de gevaren die het gebruik van je smartphone met zich meebrengt. Gelukkig kan je jezelf en jouw mobiele telefoon beschermen tegen dreigingen van buitenaf.

iPhone beveiliging

Apple kent een erg streng beleid rondom apps en updates voor apps in de App Store. De apps worden stuk voor stuk gecontroleerd door Apple, hierdoor is al veel malware buiten de deur gehouden. Maar blijf wel alert welke toegang je geeft tot gedownloade apps, mag de app bijvoorbeeld zomaar in jouw fotostream komen? Sommige gebruikers jailbreaken hun iPhone, waardoor er geen vergrendeling meer zit op de App Store. Daardoor kan je ook apps buiten de App Store om downloaden. Maar hierdoor hef je ook de beveiliging op, en loop je het risico om malware op jouw telefoon te krijgen. Laat daarom je iPhone in zijn originele staat.

Android dreigingen

Vroeger had je standaard op je computer een virusscanner zitten en hield je ongewenste indringers buiten de deur. Tegenwoordig werkt het allemaal anders. De grootste dreiging zijn malafide apps die ongevraagd - of zonder dat je het door hebt - gegevens van jouw Android telefoon doorzetten naar de makers van de apps. Vervolgens gebruiken ze jouw gegevens voor allerlei ongewenste doeleinden. Let er dus goed op dat je alleen apps uit de Google Play Store installeert. En als je dat doet, denk na waar je wel of geen toestemming voor geeft.

Android zelf kent ook gaten, zoals de Stagefright bug, twee jaar geleden. Door deze bug konden anderen toegang krijgen tot jouw toestel door middel van een bestand dat via sms of whatsapp werd verzonden. Zorg daarom dat je altijd de laatste update op jouw smartphone installeert, daar zijn dit soort bugs uit verwijderd.

Android beveiliging

Zorg dat je alleen apps vanuit de Google Play Store installeert. Je bent er dan zeker van de Google de app heeft gecontroleerd en dat er geen malafide code in zit. Zodra je een app downloadt krijg je een lijst met permissies die nodig zijn om de app te installeren. Lees dit goed door in plaats van klakkeloos overal toestemming op te geven en gebruik je gezonde verstand. Waarom zou bijvoorbeeld een spelletje toegang willen krijgen tot jouw sms’jes?

Het is altijd handig om een antivirus app op je Android telefoon te installeren zodat al je apps worden gescand. Veel antivirus apps zijn gratis te downloaden in de Play Store.

Denk eraan om ook jouw smartphone hardware te beschermen, door een mobiele telefoon verzekering af te sluiten. Dan heb je jouw toestel optimaal beschermd. Verzeker vandaag nog jouw iPhone, Samsung of Sony telefoon!

TOP